Rodzaje szkła laboratoryjnego

Szkło laboratoryjne jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia każdego laboratorium. Bez niego właściwie niemożliwe stałoby się przeprowadzanie szeregu badań i testów ponieważ szkło jest budulcem wielu naczyń laboratoryjnych a także skomplikowanych aparatur chemicznych.

Czym charakteryzuje się szkło laboratoryjne?

W odróżnieniu od klasycznego, dobrze nam znanego szkła, szkło laboratoryjne cechuje się niezwykle dużą wytrzymałością mechaniczną i jest także odporne na zmiany temperatur i działanie różnorodnych odczynników chemicznych. To gatunek szkła najwyższej klasy. Do jego produkcji wykorzystuje się szereg różnorodnych pierwiastków, takich jak na przykład glin, cynk, magnez i wiele innych. Oczywiście proporcje i używane składniki zależą od właściwości, które chcemy nadać tworzonemu szkłu. W związku z tym możemy wyróżnić kilka różnych rodzajów szkła laboratoryjnego.

Jak możemy dzielić szkło laboratoryjne?

Zastosować możemy podział z uwagi na właściwości i sposób powstania szkła.

Możemy tu wymienić chociażby:

  • szkło sodowe – jest ono miękkie i łatwo topliwe, dlatego stosuje się je do wyrobu szyb i ewentualnie sprzętu pomocniczego w laboratorium,
  • szkło pyreksowe – wytrzymałe na przykład na działanie różnorodnych czynników mechanicznych,
  • szkło duranowe – odporne jest ono między innymi na działanie wody. Cechuje się wytrzymałością na wysokie temperatury, natomiast jest mniej odporne na działanie zasad oraz kwasów,
  • szkło supremax – cechuje się niezwykle duża wytrzymałością termiczną,
  • szkło kwarcowe – otrzymywane jest ono przez topienie kwarcu (dzieje się to w temperaturze ok. 2000 °C!). To szkło odporne jest na tak zwany szok termiczny, czyli przykładowo rozgrzane w płomieniu palnika wytrzymuje nagłe i gwałtowne schłodzenie poprzez na przykład zanurzenie w wodzie.

Możemy także zastosować podział szkła laboratoryjnego z uwagi na jego przeznaczenie w laboratorium. Taka klasyfikacja będzie kształtowała się następująco:

  • Zlewki – służą głównie do odmierzania różnych substancji,
  • Krystalizatory – jak sama nazwa wskazuje dochodzi w nich do procesu krystalizacji,
  • Bagietki szklane – tak zwane pręciki, które służą do mieszania substancji,
  • Cylinder miarowy – wysokie i wąskie naczynie zwykle zakończone wylewem. Możemy wyróżnić kilka rodzajów cylindrów, które różnią się przede wszystkim wielkością i pojemnością,
  • Kolba – to naczynia o różnorodnym kształcie i pojemności. Możemy wyróżnić na przykład: kolby stożkowe, kuliste, miarowe czy ssawkowe,
  • Lejek – to naczynie o prostej szyjce, która rozszerza się ku górze. Możemy wyróżnić np. lejki proste czy analityczne,
  • Szkiełko zegarowe – to owalne przedmioty służące do umieszczania substancji na ich powierzchni a także do przykrywania innych naczyń laboratoryjnych,
  • Chłodnica – zapobiega utracie substancji i powoduje zmianę ze stanu gazowego w ciekły,
  • Wkraplacz – służy do powolnego i dokładnego wkraplania substancji ciekłych,
  • Rozdzielacz – służy do rozdzielenia minimalnie dwóch substancji różniących się między sobą gęstością,
  • Pipeta – służy do odmierzania dokładnych ilości substancji,
  • Butelki szklane – w laboratoriach służą przede wszystkim do przechowywania w nich różnorodnych substancji.

Rola szkła laboratoryjnego jest nie do przecenienia dlatego warto inwestować w dobry sprzęt wysokiej klasy, który umożliwi efektowne prowadzenie badań.

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu