Szkło laboratoryjne jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia każdego laboratorium. Bez niego właściwie niemożliwe stałoby się przeprowadzanie szeregu badań i testów ponieważ szkło jest budulcem wielu naczyń laboratoryjnych a także skomplikowanych aparatur chemicznych.
Czym charakteryzuje się szkło laboratoryjne?
W odróżnieniu od klasycznego, dobrze nam znanego szkła, szkło laboratoryjne cechuje się niezwykle dużą wytrzymałością mechaniczną i jest także odporne na zmiany temperatur i działanie różnorodnych odczynników chemicznych. To gatunek szkła najwyższej klasy. Do jego produkcji wykorzystuje się szereg różnorodnych pierwiastków, takich jak na przykład glin, cynk, magnez i wiele innych. Oczywiście proporcje i używane składniki zależą od właściwości, które chcemy nadać tworzonemu szkłu. W związku z tym możemy wyróżnić kilka różnych rodzajów szkła laboratoryjnego.
Jak możemy dzielić szkło laboratoryjne?
Zastosować możemy podział z uwagi na właściwości i sposób powstania szkła.
Możemy tu wymienić chociażby:
- szkło sodowe – jest ono miękkie i łatwo topliwe, dlatego stosuje się je do wyrobu szyb i ewentualnie sprzętu pomocniczego w laboratorium,
- szkło pyreksowe – wytrzymałe na przykład na działanie różnorodnych czynników mechanicznych,
- szkło duranowe – odporne jest ono między innymi na działanie wody. Cechuje się wytrzymałością na wysokie temperatury, natomiast jest mniej odporne na działanie zasad oraz kwasów,
- szkło supremax – cechuje się niezwykle duża wytrzymałością termiczną,
- szkło kwarcowe – otrzymywane jest ono przez topienie kwarcu (dzieje się to w temperaturze ok. 2000 °C!). To szkło odporne jest na tak zwany szok termiczny, czyli przykładowo rozgrzane w płomieniu palnika wytrzymuje nagłe i gwałtowne schłodzenie poprzez na przykład zanurzenie w wodzie.
Możemy także zastosować podział szkła laboratoryjnego z uwagi na jego przeznaczenie w laboratorium. Taka klasyfikacja będzie kształtowała się następująco:
- Zlewki – służą głównie do odmierzania różnych substancji,
- Krystalizatory – jak sama nazwa wskazuje dochodzi w nich do procesu krystalizacji,
- Bagietki szklane – tak zwane pręciki, które służą do mieszania substancji,
- Cylinder miarowy – wysokie i wąskie naczynie zwykle zakończone wylewem. Możemy wyróżnić kilka rodzajów cylindrów, które różnią się przede wszystkim wielkością i pojemnością,
- Kolba – to naczynia o różnorodnym kształcie i pojemności. Możemy wyróżnić na przykład: kolby stożkowe, kuliste, miarowe czy ssawkowe,
- Lejek – to naczynie o prostej szyjce, która rozszerza się ku górze. Możemy wyróżnić np. lejki proste czy analityczne,
- Szkiełko zegarowe – to owalne przedmioty służące do umieszczania substancji na ich powierzchni a także do przykrywania innych naczyń laboratoryjnych,
- Chłodnica – zapobiega utracie substancji i powoduje zmianę ze stanu gazowego w ciekły,
- Wkraplacz – służy do powolnego i dokładnego wkraplania substancji ciekłych,
- Rozdzielacz – służy do rozdzielenia minimalnie dwóch substancji różniących się między sobą gęstością,
- Pipeta – służy do odmierzania dokładnych ilości substancji,
- Butelki szklane – w laboratoriach służą przede wszystkim do przechowywania w nich różnorodnych substancji.
Rola szkła laboratoryjnego jest nie do przecenienia dlatego warto inwestować w dobry sprzęt wysokiej klasy, który umożliwi efektowne prowadzenie badań.